sâmbătă, 21 august 2010

Terapia prin dans - o metoda moderna pentru eliberarea de stres



Dansul este unul dintre cele mai placute moduri de relaxare si de socializare. In anumite cazuri insa, el poate fi folosit de medici pentru a trata diverse afectiuni psihice.

Dansul vine din negura timpului si inca de la inceput a existat credinta ca el are puteri magice. Cand vracii dansau in jurul unui bolnav, cei din jur erau convinsi ca duhurile rele sunt exorcizate. In Evul Mediu oamenii ajunsesera, de disperare, sa danseze ca sa nu se imbolnaveasca de ciuma.

Se spune ca faimosul dans italian, tarantela, ar fi aparut din convingerea ca sariturile lui specifice ar putea vindeca bolnavii de tarantism, boala cauzata de muscatura unui paianjen veninos, pe nume tarantula.

In prezent oamenii nu mai cred in astfel de lucruri si totusi dansul continua sa aiba efecte terapeutice, fiind folosit de psihiatri pentru a-si ajuta pacientii, informeaza essortment.com .

Specialistii spun ca ii pot ajuta cu ajutorul muzicii si al miscarilor ritmice pe cei care sufera de nevroze, psihoze sau chiar alcoolism. Dansul este o reactie primara la ritm si muzica, iar psihiatrii se folosesc de instinctele celor suferinzi pentru a-i pune in legatura cu ei insisi, altfel decat comunicand verbal cu ei.

Dansuri pentru cura de slabire

Prin intermediul miscarilor efectuate pe ritmul muzicii, pacientii isi pot exprima o suma intreaga de sentimente si emotii, ramase altfel ascunse in ungherele mintii. De asemenea, terapia prin dans urmareste sa puna de acord mintea bolnavului cu... mai mult.


Dansul este una dintre cele mai expresive metode de manifestare corporală. Terapia prin dans, cunoscută şi sub numele de terapia mişcării, este o modalitate de folosire a mişcărilor corpului pentru eliminarea oboselii, a tensiunii nervoase, dar şi de pierdere a caloriilor şi de socializare.

Apărută şi consolidată în SUA, terapia prin dans este fondată pe premisa conform căreia corpul şi mintea se află într-o permanentă legătură. Potrivit specialiştilor din cadrul Asociaţiei Americane de Dans Terapeutic, folosirea mişcării în scop psihoterapeutic este un proces prin care individul îşi manifestă emoţiile, gândurile şi starea de spirit. Terapia prin dans provoacă schimbări complexe asupra celui care o practică. Aceste schimbări sunt resimţite atât la nivel emoţional, cognitiv, cât şi la nivel fizic şi comportamental. Terapia prin dans se adresează atât persoanelor cu probleme emoţionale, cât şi persoanelor cu probleme de alimentaţie, persoanelor care au supravieţuit unui abuz, vârstnicilor, copiilor cu autism, dar şi persoanelor care doresc să scape de stresul acumulat.

Dansul relaxează şi dă o stare de bine

Privită ca o formă de tratament, terapia prin dans ajută la detensionarea nervoasă, la arderea caloriilor, la întărirea oaselor, şi nu în ultimul rând la socializare. Nu este vorba despre o artă cu reguli exacte şi cu paşi dinainte cunoscuţi. Din contră, cei care predau astfel de cursuri de terapie prin dans afirmă că în timpul terapiei nu există rutină, fiecare şedinţă aducând elemente noi, în funcţie de cât a evoluat pacientul. Este vorba despre o mişcare care urmează propriul ritm, cu scopul eliminării tensiunii acumulate.

La baza terapiei prin dans stă ideea potrivit căreia o bună stare de spirit, mentală şi emoţională, favorizează existenţa unei stări generale de bine. Potrivit Asociaţiei Americane de Terapie prin Dans, această metodă de tratament se deosebeşte de dansul obişnuit, bazat pe aspectul estetic, prin exploatarea naturii fiecărei mişcări fireşti a corpului pentru obţinerea unei stări de bine şi de calm.

Terapie de întărire a oaselor

Specialiştii care realizează această terapie afirmă că în funcţie de tipul şi de intensitatea mişcărilor realizate - mişcări lente sau rapide, dansul oferă numeroase beneficii, de la întărirea oaselor, la arderea caloriilor şi socializarea cu persoane noi. "Terapia prin dans presupune o serie de mişcări care diferă în funcţie de afecţiunea de care suferă pacientul. Există mişcări speciale pentru exprimarea şi descărcarea furiei, pentru relaxarea corpului şi obţinerea unei stări de calm, sau pentru persoanele care nu ştiu să impună limite, să spună nu", a explicat psihoterapeutul Irina Ţepuru, specialist în dans terapie. Potrivit acesteia, la fiecare şedinţă instructorul stabileşte mişcările potrivite, în funcţie de evoluţia pacienţilor. Un alt beneficiu al acestei terapii este reprezentat de faptul că mişcările de dans ajută la întărirea oaselor, în special a acelora care susţin greutatea corpului- tibia, fibula sau femurul. În acest fel se încetineşte şi chiar se poate preveni apariţia osteoporozei.

Metodă inedită de a arde calorii

Mişcările de dans reprezintă o alternativă plăcută la orele petrecute la sală sau alergând prin parc. De asemenea, spre deosebire de alte sporturi solitare, dansul are şi o componentă socială, favorizând socializarea şi comunicarea. Asemeni antrenamentului de la sala de aerobic, şi dansul duce la arderea caloriilor. O jumătate de oră de dans ne ajută să ardem între 200-400 de calorii, un număr similar cu cel pierdut în urma practicării înotului, a mersului pe bicicletă, sau a mersului alert. Nu putem spune că dansul înlocuieşte exerciţiile fizice, însă el te poate ajuta să fii în formă. Dansul este sportul ideal pe care îl pot practica şi cei mai leneşi dintre noi. Tot ce trebuie să facem este să ne gândim că o seară petrecută dansând echivalează cu un kilometru jumătate mers pe jos.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu