sâmbătă, 5 februarie 2011

Am descoperit un “super-Pamant”... hidratat?



Un “super-Pamant”, ce orbiteaza o stea aflata la 40 de ani-lumina distanta de Terra, ar putea fi o lume umeda, cred cercetatorii. Planeta, care este de 2,6 ori mai mare si de sapte ori mai grea decat a noastra, le-a oferit cercetatorilor prima sansa de a analiza atmosfera unei lumi din afara sistemului nostru solar.

Cu ajutorul telescopului Observatorului Sudic European din Chile, astronomii au descoperit o posibila dovada a existentei apei in forma de vapori incercuind planeta. Totodata, super-Pamantul ar putea avea o atmosfera compusa in special din hidrogen, ascus sub nori inalti de pacla, asa cum este cazul planetei Venus si al lunii Titan a lui Saturn.

Avand numele de cod GJ 1214b, planeta se afla in constelatia Oficus, "Purtatorul de Serpi". Cum isi incercuieste steaua parentala la o distanta de numai doua milioane de kilometri - de 70 de ori mai aproape decat se afla Pamantul de Soare - temperaturile pe suprafata acestei planete sunt foarte ridicate.



Astronomii si-au desfasurat studiul analizand lumina emisa de stea in timp ce planeta trecea prin dreptul acesteia. Cum GJ 1214b realizeaza o miscare de revolutie o data la 38 de ore, acest studiu a fost posibil cu destula usurinta.

Lungimi de unda specifice luminii stelare au fost absorbite de gazele din atmosfera planetei, oferind indicii cu privire la compozitia sa. Inainte sa faca observarile, cercetatorii au prezis o atmosfera din aburi, o atmosfera de hidrogen mascata de nori, sau o adanca atmosfera bogata in hidrogen, asemenea celei de pe Neptun. Masuratorile nu au indicat cantitati uriase de hidrogen, excluzand astfel cea de-a treia optiune.

Chiar daca oamenii de stiinta nu au stabilit cu exactitate compozitia atmosferei exoplanetei GJ 1214b, cu totii se declara extrem de entuziasmati de posibilitatea, unica pana in prezent, de a desfasura teste in aceasta directie. Numarul de exoplanete confirmate a atins pragul de 500 luna trecuta si chiar mai multe au fost confirmate de atunci.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu