vineri, 4 februarie 2011

Cafeaua – bună pentru intelectul femeilor, rea pentru cel al bărbaţilor


Potrivit unui nou studiu, consumul de cafea stimulează activitatea cerebrală a femeilor în situaţii de stress, dar dăunează proceselor cognitive ale bărbaţilor.

În timp ce pentru o femeie, sorbirea unui cappuccino sau a unui espresso se dovedeşte un catalizator pentru performanţele în interacţiunea cu ceilalţi, aceleaşi licori par a destabiliza memoria bărbatului şi a-i încetini capacitatea de a lua decizii.

Cum cafeina este cel mai consumat drog la scară planetară, indiferent de sex, implicaţiile valabilităţii unei asemenea descoperiri sunt virtual colosale. Iar constatările preliminare au fost făcute în urma unui experiment britanic, cu 64 de bărbaţi şi femei, carora li s-au trasat diferite sarcini în urma administrarii câte unei doze de cafea, cu sau fără cafeină.

S-a dovedit, în urma studiului, că bărbaţii care au consumat produsul bogat în cafeină au prezentat capacităţi intelectuale diminuate în executarea unor activităţi, comparativ cu cei care au primit bautura decafeinizată. Contrar, la femei, cele care şi-au introdus în sistem cafeină au manifestat îmbunătăţiri cerebrale sesizabile faţă de celelalte.

Teste anterioare au sugerat cafeaua ca fiind un bun produs de prevenire împotriva diabetului, a bolii Alzheimer, a cirozei şi gutei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu