vineri, 4 februarie 2011

NASA a făcut o călătorie în timp, în urmă cu 13,2 miliarde de ani



Astronomii au descoperit cel mai vechi şi mai îndepărtat corp ceresc din Univers, o galaxie atât de îndepărtată încât lumina ei a avut nevoie de 13,2 miliarde de ani pentru a ajunge pe Pământ, anunţă Daily Mail. Aglomeraţia de stele, praf şi gaz a fost observată de satelitul spaţial Hubble al lui NASA.
Galaxia este atât de îndepărtată, încât oamenii de ştiinţă observă acum cum era Universul la începuturile sale, adică la doar 480 de milioane de ani după Big Bang.Dr. Garth Illingworth, profesor de astronomie la Universitatea din California, Santa Cruz, a declarat: “Ne apropiem de primele galaxii ce au fost formate la doar 200-300 de milioane de ani după Big Bang”.
Şi asta întrucât, ori de câte ori astronomii privesc în spaţiu, ei de fapt privesc în trecut. Luminei de la stelele din apropiere îi ia aproximativ câţiva ani pentru a ajunge pe Pământ. Dar lumina de la stelele şi galaxiile îndepărtate are nevoie de milioane şi miliarde de ani pentru a traversa întreg spaţiul până la noi.

Noua galaxie a fost detectată folosindu-se oglinda de 2,5 metri diametru a telescopului spaţial, precum şi Wide Field Planetary Camera 3, un dispozitiv ataşat telescopului în anul 2009 şi care i-a uimit pe oamenii de ştiinţă prin imaginile incredibil de detaliate. Această galaxie nou descoperită are doar 1/100 din mărimea Căii Lactee, galaxia noastră.

Oamenii de ştiinţă au fost capabili să observe schimbări dramatice în felul în care galaxiile s-au format atunci când Universul era încă tânăr. La 480-650 de milioane de ani după Big Bang, rata de naştere a stelelor din Univers a crescut de zece ori. Dr. Illingworth a spus, privitor la acest lucru: “E o rată de creştere incredibilă, într-un interval atât de scurt de timp, raportat la vârsta totală a Universului. Cercetările noastre anterioare au arătat 47 de galaxii formate la 650 de milioane de ani după Big Bang.
Totuşi, cu 170 de milioane de ani mai devreme n-am găsit decât o singură galaxie. Aceasta înseamnă că Universul s-a schimbat foarte rapid într-o perioadă atât de scurtă de timp”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu