sâmbătă, 12 martie 2011

Dinozauri: Primul Stegosaurus din Europa




De curand a fost descoperit primul Stegosaurus de pe continentul European. Unicitatea descoperirii consta in faptul ca astfel de animale preistorice nu mai fusesera descoperite decat in America de Nord. Descoperirea a fost cu atat mai importanta cu cat confirma una din teoriile conform carora cele doua continente au fost candva unite prin ismuri de pamant care in timp au fost acoperite de ocean.

In urma cu 185 de milioane de ani continentele Terrei erau unite intr-o masa imensa de pamant numita Pangaea. La sfarsitul erei Jurrasic, in urma cu aproximativ 150 de milioane de ani, supercontinentul a inceput sa se dezbine: America de Nord, Europa si Africa erau de-acum separate iar distantele dintre ele au continuat sa creasca pana ce a luat nastere Oceanul Atlantic.

Pangaea a inceput sa se destrame cu 225-220 de milioane de ani in urma.

Stegosaurus a fost un erbivor cu aspect ciudat. Acesta avea un spate incarcat de doua randuri de colti si o coada plina de tepi. Candva s-a crezut ca aceste ciudate accesorii erau mijloacele sale de protectie, prin minunatele-i podoabe eliminand caldura din corp. In zilele noastre cercetatorii cosideta ca aceasta armura corporala era doar un exemplu ciudat de elemente ce ajutau la distinctia si apartenenta unui anumit specimen la propria-i specie.

Cercetatorii au dezgropat noua fosila de Stegosaurus - care includea un dinte, parti din coloana si picioarele animalului - in apropierea orasului Batalha, in centrul Portugaliei. Analize preliminare arata ca fosila nu prezinta nici o particularitate in comparatie cu fosilele de acelasi tip descoperite in America de Nord.

Peter Makovicky, paleontolog la Field Museum din Chicago si unul dintre membrii echipei de cercetatorii ce au luat parte la studiu, a afirmat ca descoperirea acestui specimen de Stegosaurus sustine o veche banuiala pe care cercetatorii o aveau vis a vis de istoria geologica a regiunii.

"Avem inca o dovada ca dinozaurii din Nord America au migrat candva catre Europa. Prin urmare acest lucru nu face decat sa ne confirme ca, undeva in trecutul indepartat, a existat o conexiune puternica intre marile continente."
O alta specie de dinosaur cunoscuta ca fiind de origine Nord Americana, dar ale caror oase au fost descoperite si in Europa este Allosaurus, o specie de dinozaur carnivor similara speciei Tyrannosaurus rex.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu