sâmbătă, 12 martie 2011

“Raza tractoare” este posibilă cu ajutorul laserelor




Cercetătorii chinezi din Hong Kong au descoperit că un laser se poate comporta asemenea unei “raze tractoare”, atrăgând mici obiecte înspre sursa emiterii lui.

Este cunoscut faptul că lumina poate, spre exemplu, imprima o mişcare de împingere "pânzelor de navigare" solare, responsabile să deplaseze unele nave spaţiale cu ajutorul "vântului luminos". Acum, pe baza acestui principiu, cercetătorii din China au calculat condiţiile necesare realizării unei tracţiuni pe bază de laser.


Pentru moment, departe de a fi o armă ştiinţifico-fantastică, echipamentul ar putea funcţiona doar pe distanţe mici. Însă efectul său va fi diferit de cel al "pensărilor optice", prin care obiecte minuscule pot fi capturate de o rază laser şi un pic mişcate. Această nouă forţă, promit creatorii săi, se va manifesta prin atragerea continuă a obiectului vizat către sursa luminii laser.

Secretul acestei realizări, cred savanţii chinezi, este acela de a nu folosi o rază laser standard, ci, mai degrabă, o rază Bessel, caracterizată de un tipar foarte precis de sinusoide ale intensităţii undei. Pe măsură ce atomii şi moleculele ţintei absorb şi reradiază lumina primită, partea retrimisă pe direcţia razei poate interfera cu energia iniţială şi oferi astfel obiectului o "împingere" către sursă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu