duminică, 22 mai 2011

Pegasus - The Flying Horse



Pegasus (antică greacă Πήγασος / Pegasos, latină Pegasus) este unul dintre cele mai cunoscute creaturi fantastice din mitologia greacă .El este un cal înaripat divin, de obicei, de culoare albă. El a fost celui dorit de Poseidon , în rolul său de cai-zeu, şi a fatat de Gorgon Medusa .



El a fost fratele lui Chrysaor , născut într-o birthing unic atunci când mama sa a fost decapitata de Perseu. Greco-Roman poeţi scrie despre ascensiunea sa la cer, după naşterea sa şi sa închinat la Zeus , regele zeilor, care la instruit pentru a aduce fulgere şi tunete de la Olympus. Prieten al Muzelor, Pegasus este creatorul Hippocrene , fântâna pe Mt. Helicon . El a fost capturat de către eroul grec Bellerophon in apropierea fantanei Peirene, cu ajutor de la Athena si Poseidon.



Pegasus permite eroului să-l călăreasca pentru a învinge un monstru, ca Chimera, înainte de realizarea exploateaza multe altele. Calaretul lui, cu toate acestea, cade de pe spatele său încearcand să ajungă la Muntele Olimp. Zeus la transformat în constelaţia Pegasus si la pus pe cer. Există teorii care atribuie originea de la Pegasus Pihassassa, zeul antic al furtuni în mitologia hitite .

Ipoteze au fost propuse în ceea ce priveşte relaţia sa cu muze , zeii Athena , Poseidon , Zeus , Apollo , şi eroul Perseu .



Simbolismul de Pegasus variază cu timpul. Simbol al înţelepciunii şi mai ales de faima din Evul Mediu până la Renaştere, el a devenit un simbol al poeziei şi creatorul de surse în care poeţii vin să se inspire, în special în secolul 19. Pegasus este obiectul unei iconografie foarte bogat, mai ales prin ceramica greaca veche şi picturi şi sculpturi ale Renaşterii. Personificare a apei, mitul solar, sau shaman montare, Carl Jung şi urmaşii săi au văzut în Pegasus un profund simbolică ezoterice în raport cu energia spirituală care permite accesul la domeniul de zei de pe muntele Olimp.

În secolul 20 şi 21, el a apărut în filme, în fantezie, în jocurile video şi în joc de rol, în cazul în care, prin extensie, termenul Pegasus este adesea folosit pentru a desemna orice cal înaripat.

2 comentarii:

  1. nota 10000000000000000000000000000000000000000000

    RăspundețiȘtergere
  2. costan mihaela6 mai 2012 la 02:07

    imi place sa cred in povesti ce frumos ar fi daca viata noastra ar fi o poveste

    RăspundețiȘtergere