Astept Parerile Voastre

Loading...

vineri, 20 mai 2011

Ursul Panda



Panda, ursul este si cunoscut sub denumirea de ursul de bambus, datorita regimului sau alimenta rexclusivist, fiind foarte sensibil la schimbarile de habitat.

Ursii panda ocupau candva o mare parte din China, precum si nordul Birmaniei si Vietnamului. Dar schimbarile climatice si in primul rand cresterea populatiei umane i-a alungat din aceste regiuni. In prezent, ultimii ursi de bambus traiesc in sase zone din sud-vestul Chinei. Unele parti din aceste regiuni muntoase, izolate una de cealalta, sunt rezervatii naturale, dar aproape jumatate din populatia de panda traieste in afara zonelor protejate. Desi munti impermeabili, cu un climat bland , subtropical, sunt habitatul lor preferat. Panda mai traiesc si in regiuni foarte inalte , ajungand pana la 4000 de metri altitudine.

Ursii panda au fata rotunda, cu blana alba ,specifica , urechi negre si semne negre in jurul ochilor. Membrele si umerii sunt deasemenaea de culoare neagra. Femelele cantaresc in jur de 80 de kg , iar masculii ating o greutate de 85-125 kg si o inaltime de 180 cm.



Panda uriasi mananca aproape exclusiv frunze si muguri de bambus. Pentru a se satura cu aceasta hrana slaba in nutrienti, au nevoie de 30 kilograme pe zi. Acest lucru inseamna ca trebuie sa manance si 16 ore pe zi, consumand si uneori si bulbi de plante, radacini , oua si mici mamifere. Dependenta extrema de bambus ca surasa de hrana face din ursul panda o specie extrem de vulnerabila. Ca urmare, multi dintre ei mor daca plantele din regiunea in care traiesc dispar dupa ce infloresc in masa -un fenomen ce are loc la intervale cuprinse intre 30-40 de ani. In trecut panda puteau apela la alte tipuri de bambus , din regiunile mai joase , dar in prezent aceste zone au fost defrisate. Ca mod de viata ursii panda sunt singuratici si isi petrec aproape intreaga zi mancand. Se retrag in pesteri sau in arbori inalti pentru a dormi. Desi sunt activi tot anul , miscarile lor sunt foarte lente , din cauza regimului alimentar vegetarian scazut in nutrienti.



Femelele panda devin capabile de reproducere dupa 3 sau 4 ani de viata. In timpul perioadei de imperechere , intre lunile aprilie si mai, ambele sexe lasa urme de miros pe stanci si copaci. Uneori , mai multi masculi se lupta pentru o femela. Ursii scot urlete in perioada de imperechere. O data la doi sau trei ani, o femela naste unul sau doi pui de marimea unor hamsteri, dupa o perioada de gestatie cuprinsa intre 3 si 6 luni . Micutii cantaresc doar 75-150 de grame si avand nevoie constanta de caldura si ingrijire; deobicei doar unul supravietuieste. Puii devin independenti la varsta de 18 luni. Ursii panda au un ritm de reproducere foarte scazut, multi tineri ursi murind din motive inca necunoscute.

Ursul panda este simbolul speciilor aflate pe cale de disparitie . In prezent doar cateva grupuri mai traiesc in sud-vestul chinei. In ciuda masurilor de protectie ursii sunt pe cale de disparitie din cauza distrugerii habitatului. In iunie 2004 , s-a estimat ca mai sunt in libertate doar 1600 de exemplare.

Cercetatorii au descoperit ca aceasta specie prefera sa traiasca in zone cu bambus batran. Habitatul ideal pentru ursii panda-gigant din China, o specie in pericol de disparitie, sunt padurile batrane, din care nu s-au taiat niciodata copaci, potrivit unui nou studiu.



Descoperirea unei echipe de cercetatori chinezi si americani a fost publicata in anul in care autoritatile trebuie sa decida daca reinnoiesc sau nu interdictia de a taia bambus din padurile provinciei Sichuan, decizie luata in urma cu 12 ani. In prezent, populatia de ursi panda-gigant numara mai putin de 2.500 de exemplare care traiesc in regiunile montane, in grupuri restranse. Ceea ce inseamna ca, daca nu ar fi protejata prin lege, specia ar ajunge rapid pe cale de dispartie. In provincia Sichuan, habitatul principal al animalelor, echipe de observatori au colectat tot felul de informatii in cadrul unui recensamant national al padurilor, desfasurat intre anii 1999 si 2003. Baza de date realizata pentru aceasta cercetare a fost folosita de cercetatori pentru a studia habitatul mamiferelor. Acestia au descoperit ca padurile batrane stimuleaza cresterea bambusului, hrana preferata a ursilor panda, care reprezinta 99% din dieta acestor animale. Intrebari fara raspuns Totusi, oamenii de stiinta coordonati de Zejun Zhang de la Academia Chineza de Stiinte din Beijing au descoperit ca si varsta copacilor are o importanta cruciala in existenta ursilor panda. Cercetatorii nu au reusit inca sa afle de ce. “S-ar putea ca bambusul crescut sub copacii batrani sa aiba mai multi nutrienti”, au explicat cercetatorii in prezentarea studiului. “O alta teorie incitanta ar fi ca doar bambusii batrani ajung suficient de inalti pentru a forma cavitatile potrivite pentru a deveni vizuine ale ursoaicelor gestante”, se mai arata in studiu. Iain Valentine, de la Royal Zoological Society din Scotia, care a lucrat cu ursii panda-gigant, alaturi de colegii chinezi, timp de aproape cinci ani, a explicat ca intelegerea nevoilor ecologice ale acestor animale este cruciala pentru supravietuirea speciei. “Ar putea fi vorba pur si simplu de faptul ca padurile batrane de bambus produc muguri bogati in zahar”, a declarat Valentine pentru BBC News. “Dar ar putea fi si mult mai complicat de atat, ar putea implica nevoile sezoniere de hrana ale ursilor panda, care variaza si ele in functie de structura si varsta padurii de bambus.” Cercetatorii care au realizat acest studiu spun ca vor face investigatii suplimentare. Ei considera ca ar putea fi mai eficient din punct de vedere al costurilor ca autoritatile chineze sa mentina interdictia de a taia copaci din habitatul animalelor, pentru a proteja padurile batrane. “O teorie incitanta este ca doar bambusii batrani ajung suficient de inalti pentru a forma cavitatile potrivite pentru a deveni vizuine ale ursoaicelor gestante.” Iain Valentine zoolog.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu